Media zvicerane Bonapartin e quan “Shqiptari nga Korsika”


Kolumnisti i medias zvicerane derbund.ch, Peter Schibler, ka shkruar së fundi një artikuII sipas së cilët do ndihmonte gjithë filloristët për të mësuar më lehtë historinë heIvete dhe njëkohësisht me pak fjalë. Pasi tregon përmendjen e parë në histori të emrit Helvet (58 para erës sonë), personalitete si Angrí Gisáng, më vonë ndalet te pushtimet e Napoleon Bonapartës. JU FT OJM TE SHT YPNI VID EON KE TU

“Kombi zviceran (me një fjali): Kombi zviceran është themeIuar në 1291 dhe nga 2003 është përfaqësuar nga Këshilli Federal (Bundesrat). Më parë me Këshillin Federal s undonte klasa e vjetër politike (pa SVP).

Përpara se të vijë shqiptari nga Korsika, Napoleon Bonaparta, Zvicra ishte një demokraci dhe nuk kishte nevojë për një Keshill Federal, sepse ishin burrat ata që vendosnin nëse vitin tjetër do kishte paqe ose jo,” shkruan ai. Napoleon Bonaparta ishte njëri ndër perandorët më emblematikë të Francës që sundoi thuajse gjithë Evropën, duke arritur deri në Egjipt gjatë fillim shekullit XIX. Ai ka lindur në Korsikë (1769), ndërsa për origjinën e tij shqiptare ka shumë dokumenta. JU FT OJM TE SHT YPNI VID EON KE TU