LAJMI I FUNDIT/ ltalia merr Vendmin e ri… Ja çfarë u Votua

Italianët votuan sot për të

ulur numrin e deputetëve në parlamentin kombëtar me një të tretën, tregojnë rezultatet pothuajse përfundimtare të referendumit të mbajtur së bashku me zgjedhjet rajonale, me masa të forta paraprake për shkak të virusit korona.

Megjithëse referendumi për zvogëlimin e numrit të deputetëve kishte mbështetjen e të gjitha partive, Lëvizja Pesë Yje në pushtet mori meritat për fitoren, duke besuar se votuesit iu përgjigjën pozicionit të tij pro-reformës kundër themelimit.

Në fund të referendumit dy-ditor, pjesëmarrja ishte 53 për qind, duke përfshirë ata që votuan nga shtëpia ose nga spitali për shkak të karantinës ose sëmundjes. Një ushtri vullnetarësh të trajnuar në pajisje mbrojtëse shkuan shtëpi më shtëpi për të siguruar që italianët që kanë virusin të mund të votojnë.

Ata që shkuan në votime duhej të ndiqnin protokolle të rrepta të mbajtjes së maskave dhe distancës shoqërore.

Bazuar në 95 për qind të votave të numëruara, 69 për qind e italianëve votuan “Po” në referendumin kushtetues për uljen e numrit të deputetëve, deklaroi Ministria e Punëve të Brendshme.

Propozimi, i cili kaloi në parlament por jo me një shumicë prej dy të tretave në mënyrë që të mund të kalonte pa një referendum, ul numrin e deputetëve në dhomën e ulët nga 630 në 400 dhe në Senat nga 315 në 200.