Kur flamuri shqiptar shkoi në Hënë me “Apollo 15”


Besojeni, por një shqiptar ka shkelur në hënë. Madje kjo ka ndodhur dekada më përpara.

Bëhet fjalë për Wilson Kokalarin, inxhinierin me origjinë shqiptare i cili ka qenë pjesë e rëndësishme e misionit të parë në hënë, “Apollo 15”. Wilson Kokalari, lindi në Gjirokastër dhe emigroi në SHBA në moshën 1-vjeçare.

Gjithashtu Kokalari ishte ai që shkroi udhëzuesin që ndihmoi astronautët e “Apollo 15” që të zbrisnin anijen kozmike në tokë në mënyrë të sigurt. Në bordin e saj u vendosën 32 flamuj të vegjël nga e gjithë bota, të kapur me litar, ndër to dhe ai shqiptar. Pas përfundimit të misionit, flamujt dolën në një ankand të madh.

Flamuri në fjalë, atë kohë me yllin e verdhë, ka një shkrim të astronautit dhe firmën e tij. Ai shoqërohet dhe me një certitikatë origjinaliteti. Sot flamuri është në duart e sigurta të koleksionistëve. Hvp videvnn 5 svkonda dhe shfvqen pvmjet eksklvzive