Kujdes prinder! Sapo u shfaq loja e re ‘Jonathan Galindo’ që çon fëmijet drejt

Pas lojës vírtuale Balena Blu, është krijuar një tjetër profil i rrezíkshëm në emrin e “Jonathan Galindo”. Duke përdorur rrjetet sociale, pérdorués anonim nën imazhin e një njeriu të véshur me màskë qeni, një kàràkter i njohur vizatimor, fillimisht ju bëjnë ftesë për miqësi e më pas të vjen mesazhi “A do të luajmë një lojë”.

Nëse refùzon të luash lojën që i referohet 50 sfídave si në Balenën Blu që sfída e fundit është vetëvràsja, atëherë fillojnë kércénimet. Intervista me 13-vjeçarin

Gazetarja Kristi Gongo-Çfarë sfídash ka? “Për shembull të thonë gjùaje veten me shpùlla. Të thonë hídhu nga pallati. Hýp në litar dhe rri pesë minuta, edhe híqe karrigen kur të hýpësh. Më thoshin príti dàmàrët me thíkë se nuk te gjen gjë e do të të jap dhuratë”.

-Si ré në kòntakt me ta? Në instagram dhe Facebook. Të shkruajnë vetë në anglisht ‘Do you want to play’? Nuk të marrin në kamera, vetëm me fjalë. Nëse i shkruan shqip të shkruajnë dhe shqip. Kanë shumë profile. Për herë me qen dalin, janë me emra të huaj. Kur flet me ta, të kércénojnë . I thua që s’dua ta bëj këtë lojë, e të thonë që të di shtëpinë dhe nxjerrin foton tënde ose te familjes për të te fùtur fríkën.Loja e rrezikshme për fëmijë/ Pas “Balenës Blu” vjen “Jonathan …

-Ty ta kanë çuar? Po. Më thanë mos e lër lojën ose do ta vràsim familjen.
-I bëje këto sfída? Jo, unë më shumë tàllesha me ta se unë e dija ça janë po ata nuk e kuptuan që unë e kisha marr vesh.
-Sa vjeç je? 13 vjeç. Nuk merren me mosha madhore por vetëm me fëmijë se e dinë që kanë fríkë.
-U ke thënë prindërve për këtë pròblem? Po. Edhe më thanë mos e luaj më. Unë e kam lënë, se luaj më. Aq qëndrova, një javë.
-Çfarë këshille do u japësh të gjithë bashkëmoshatarëve të tu? Po ju shkruajtën nëpër rrjéte sociale mos i kthéni përgjigje fare. Futi block. Mos merren me të se pastaj i fut fríkën dhe detyrohen të luajnë.
-Ka shumë në shoqërinë tënde që e luajnë? Po, ka.

“Jonathan Galindo” nuk është i njohur në Shqipëri vetëm nga 13 vjeçari, por dhe nga fëmijë të tjerë. Pavarësisht se në një njoftim për shtyp polícia pas hetímit të krímeve kíbernetíke ku kishte zbùluar këtë lojë vírtuale të përhàpur së fundmi në botë, thotë se nuk ka evidentuar raste të tilla në vendin tonë , megjithatë bën thírrje për monitorimin ,veçanërisht, të fëmijëve.