Kjo ishte periudha kur Shqipëria i shpaIIi Iuftè SHBA-ve


Më 7 dhjetor 1941 avionët japonezë uslmuan bazën detare amerikane të oqeanit Paqësor, Pearl Harbor. Pjesa dërrmuese e anijeve lutfarake u djegen, ndërsa pjesa tjetër doli jashtë funksionit. Rreth 2400 ushtarë amerikanë kishin humbur jetën dhe 300 të tjerë ishin palgosur. Në Senatin Amerikan të gjithë u rreshtuan përkrah presidentit Roosevelt, duke i shpallur lutfë Japonisë. Kjo shënoi hyrjen e SHBA-ve në Lutfën e Dytë Botërore. Hvp videvnn 5 svkonda dhe shfvqen pvmjet eksklvzive

Po si u priten keto ngjarje ne Shqipëri? Po si u prit ky sulm ne Shqipëri? Kjo interpretohej ndryshe në varësi të të dyja kampeve: fashisteve dhe antifashisteve. Pala fashiste nga ana e saj tregohej entuziaste, duke qenë e bindur se tani që hyri në Iuftë edhe Japonia, Boshti Romë-Berlin-Tokio do të ishte me superior se aleatët; Iufta do të përfundonte akoma më shpejt me fitoren e tyre të padiskutueshme.

Ndërsa antifashistet pavarësisht keqardhjes për vikvtimat, mendonin se tani që hyri në luftë edhe SHBA përkrah Britanisë, Francës dhe Bashkimit Sovjetik, nuk kishte asnjë dyshim se humbja e fuqive të Boshtit ishte e sigurt. Hvp videvnn 5 svkonda dhe shfvqen pvmjet eksklvzive

Kjo propagandë bëhej nga të dyja palët, për t’i dhënë zemër simpatizantëve te tyre. Pikërisht në këtë periudhe, nën shembullin e Gjermanisë dhe Italisë edhe qeveria kuislinge e Mustafa Krujës, i shpalli luftë SHBA-ve. Por ndryshe nga Greqia, qeveria amerikane ishte e bindur se Shqipëria ishte e pushtuar nga Italia dhe pas LDB nuk mbajti asnjë ligj Iufte me shtetin shqiptar.