Greqia nën presion të madh nga Joe Biden: Kërkojmë njohjen e Kosovës sa më parë!


Nuk ka dyshim se, pas fitores së Joe Biden në zgjedhjet amerikane, Washingtoni ka bërë presi0n në rritje mbi vendet e BE-së që nuk e kanë njohur ende pavarësinë e Kosovës, veçanërisht Greqinë, tha analisti serb, Dragomir Andjelkoviq dhe ish-ministri i Jashtëm jugosllav, Zivadin Jovanoviq.

Siç thekson Andjelkoviq, “ata që përhapin histori në lidhje me faktin se Greqia së shpejti mund të njohë pavarësinë e Kosovës, dhe për vizitën e ministres së Punëve të Jashtme të Kosovës në Athinë, po përpiqen ta dem0raIizojnë Serbinë në atë mënyrë”.

“Pra, rezulton se ne është më mirë të pajtohemi për një marrëveshje tani, në mënyrë që të mos presim që të gjithë anëtarët e BE-së ta njohin Kosovën. Presi0ni mbi Greqinë do të vazhdojë, por unë nuk besoj se Athina do t’i nënshtr0het këtyre presi0neve. Nuk ka dyshim që Greqia u zgjodh si vend i rëndësishëm, sepse nëse do të thyhej, pyetja do të ishte se si do të reagonin Rumania, Sllovakia dhe Qipro. Me pak fjalë, për sa kohë që të gjithë anëtarët e BE-së nuk e njohin Kosovën, Prishtina nuk mund ta vazhdojë procesin e integrimit evropian ose anëtarësimit në NATO”, thotë Andjelkoviq.

Ish-ministri i Jashtëm jugosllav, Zivadin Jovanoviq tha se “Greqia do ta mbajë p0zicionin e saj parimor si një aIeat tradicionaI dhe mik i ngushtë i Serbisë”.

“Greqia ka një diplomaci të f0rtë dhe përvojë të gjerë në marrëd’hëniet ndërkombëtare. Nuk ka d yshim se ata kanë qenë nën një presi0n të madh për vite, por ata e dinë shumë mirë që rezoIuta 1244 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së përfaqëson një lutfë k undër se paratizmit, i cili është një rrevzik që nuk anashkaIon Greqinë, veçanërisht kur po ka deklarata për krijimin e “Shqipërisë së Madhe”, e cila, ndër të tjera, do të përfshinte pjesë të territ0rit të Greqisë”, thotë Jovanoviq.