Gjermani: 1200 € për 120 persona, Ja si do të funksionojë

Një ekip gjerman i kërkimit planifikon të shpërndajë 1,200 Euro çdo muaj për

120 njerëz në mënyrë që të testojë të ardhurat themelore universale në vend.

Një e ardhur themelore universale e financuar nga qeveria shihet si një zgjidhje e mundshme për të kompensuar vendet e humbura të punës nga teknologjia.

Studimi po kryhet nga Instituti Gjerman për Kërkime Ekonomike. Do të zgjasë për tre vjet dhe do të financohet nga donacione private.

120 personat që do të përfshihen do të kenë qëndrimet dhe sjelljet e tyre të monitoruara nga studiuesit. Ata nuk do të duhet të japin llogari për mënyrën e shpenzimit të parave të tyre, transmeton Scan, përcjell albinfo

Një grup tjetër i veçantë prej 1380 personash nuk do të marrë para, por do të monitorohen sjelljet dhe qëndrimet e tyre. Ata do të plotësojnë pyetësorë që specifikojnë punën e tyre dhe gjendjen emocionale.

Pro dhe kundrat e të ardhurave themelore universale do të jenë gjithnjë të debatueshme

Të ardhurat themelore universale kanë qenë prej kohësh një çështje e debatuar ashpër. Sidoqoftë, duket se po rritet mbështetja për skemën në të gjithë Evropën si rezultat i humbjes së vendeve të punës të njerëzve për shkak të pandemisë së koronavirusit.

“Deri më tani, debati për të ardhurat bazë ka qenë si një sallon filozofik në rastin më të mirë dhe një luftë besimi në rastin më të keq. Është, nga të dy anët, e formuar nga klishetë”, tha udhëheqësi i hulumtimit Jurgen Schupp për gazetën Der Spiegel.

“Kundërshtarët pretendojnë se me të ardhura themelore njerëzit do të pushonin së punuari në mënyrë që të shtriheshin në divan me ushqime të shpejta dhe shërbime streaming.

“Mbështetësit argumentojnë se njerëzit do të vazhdojnë të bëjnë punë përmbushëse, të bëhen më krijues dhe bamirës, ​​dhe të shpëtojnë demokracinë. Ne mund ta përmirësojmë këtë nëse i zëvendësojmë këto stereotipe me njohuri të vërtetuara empirikisht. ”

Në mënyrë që të provojnë gjetjet e tyre, Instituti Gjerman për Kërkime Ekonomike dëshiron të rrisë numrin e pjesëmarrësve që marrin të ardhura themelore universale në 1,500 euro.

Vende të tjera, përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, po shohin seriozisht opsionin e zbatimit të të ardhurave bazë.

Spanja së fundmi mblodhi një buxhet prej 250 milion eurosh për të mbushur të ardhurat e 50,000 familjeve më të rrezikuara dhe 2.3 milion individëve.

Kombet e Bashkuara po bëjnë thirrje për një rritje bazë të të ardhurave për të ndihmuar 2.7 miliardë njerëz që jetojnë në varfëri në 12 vendet në zhvillim