Cilët persona lejohen të hyjnë në Zvicër e cilët jo ??

Passengers wearing a face masks to protect against the spread of coronavirus COVID-19 queue in the check-in hall of the terminal 1, during the resumption airport activities following the lockdown to due lockdown measures against spread of coronavirus COVID-19 at the Geneve Aeroport, in Geneva, Switzerland, Monday, June 15, 2020. (KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi)

Aktualisht, ka 57 vende ose rajone në listën e Zvicrës me ‘rrezik të lartë’. Ky raport është azhurnuar më 16 shtator dhe mund të ndryshojë. Gjatë gjithë pandemisë, Zvicra mbylli ashpër kufijtë e saj – madje edhe ata që nuk ishin mbyllur për më shumë se gjysmë shekulli. Vetëm qytetarët, banorët dhe punëtorët ndërkufitar u lejuan të kalojnë në Zvicër gjatë pandemisë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Ndërsa kufijtë përsëri janë lejuar të hapen, mbërritjet nga disa vende me “rrezik të lartë” do të duhet të karantinohen për dhjetë ditë pas mbërritjes në Zvicër. Çdo vend me më shumë se 60 infeksione për 100,000 njerëz gjatë 14 ditëve të mëparshme vlerësohet me rrezik të lartë nga qeveria dhe do të vendoset në listë. Çështja bëhet më e komplikuar me vendet kufitare. Vendet që ndajnë një kufi me Zvicrën do të kenë rajone specifike të vendosura në listë, në vend se i gjithë vendi, përcjell tutje albinfo.ch.
Kërkesat për karantinë do të zbatohen nga zona të caktuara me rrezik të lartë nga 6 korriku e tutje. Lista e vendeve azhurnohet rregullisht nga autoritetet shëndetësore zvicerane. Ka 55 vende në listë, së bashku me dy vende kufitare (Franca dhe Austria) ku mbërritjet nga rajone të caktuara duhet të bëjnë karantinë.

Lista përfshin 57 vende ose pjesë të vendeve: Shqipëri, Andorra, Argjentinë, Armeni, Aruba, Austri (vetëm Vjenë), Bahamas, Bahrejn, Belize, Bolivia, Bosnje dhe Hercegovina, Brazil, Cabo Verde, Kolumbi, Kili, Kosta Rika, Kroacia, Republika Dominikane, Ekuadori, El Salvador, Eswatini, Ishujt Faroe, Franca (nëntë rajone), Gjibraltari, Guam, Guatemala, Hondurasi, Iraku, Izraeli, Kazakistani, Kirgistani, Kosova, Kuvajti, Libani, Luksemburgu, Maldive, Moldavia, Monako, Mali i Zi, Namibia, Maqedonia e Veriut, Omani, Palestina, Panama, Peruja, Katari, Rumania, Sint Maarten, Surinami, Afrika e Jugut, Spanja (jo Ishujt Kanarie), Ishujt Turk dhe Kaikos, Ukraina, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Shtetet e Bashkuara Shtetet.

Lista fillestare e karantinës kishte 29 vende. Nga mesi i shtatorit, ajo listë tani është 57. Aktualisht, ka 57 vende ose rajone në listën e Zvicrës me ‘rrezik të lartë’. Ky raport është azhurnuar më 16 shtator dhe mund të ndryshojë. Gjatë gjithë pandemisë, Zvicra mbylli ashpër kufijtë e saj – madje edhe ata që nuk ishin mbyllur për më shumë se gjysmë shekulli. Vetëm qytetarët, banorët dhe punëtorët ndërkufitar u lejuan të kalojnë në Zvicër gjatë pandemisë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.
Ndërsa kufijtë përsëri janë lejuar të hapen, mbërritjet nga disa vende me “rrezik të lartë” do të duhet të karantinohen për dhjetë ditë pas mbërritjes në Zvicër. Çdo vend me më shumë se 60 infeksione për 100,000 njerëz gjatë 14 ditëve të mëparshme vlerësohet me rrezik të lartë nga qeveria dhe do të vendoset në listë. Çështja bëhet më e komplikuar me vendet kufitare. Vendet që ndajnë një kufi me Zvicrën do të kenë rajone specifike të vendosura në listë, në vend se i gjithë vendi, përcjell tutje albinfo.ch.
Kërkesat për karantinë do të zbatohen nga zona të caktuara me rrezik të lartë nga 6 korriku e tutje. Lista e vendeve azhurnohet rregullisht nga autoritetet shëndetësore zvicerane. Ka 55 vende në listë, së bashku me dy vende kufitare (Franca dhe Austria) ku mbërritjet nga rajone të caktuara duhet të bëjnë karantinë.